8. heinäkuuta 2013

Huoletonta.

Kuukauden havainto

Soul Valpio - Metsän Keskellä

Oikeastaan tämä oli jo toukokuun havainto, mutta julkaisen tämän vasta nyt.

Tuli käytyä hieman ostoksilla tuossa jokin aika sitten. Reissun tarkoitus oli ostaa siskolleni valmistujaislahjaa ja tietenkin suuntasin suoraan levykauppaan, kun hän niin musiikista tykkää, kuten minäkin.

No valkkasin albumin sille, ja päätin napata itsellenikin levyn, kun kerta levykaupassa ollaan. Viime aikoina olen tutustunut pääosin metalli/rockmusiikkiin, joten ajattelin taas vaihteeksi katsastaa jotakin hip-hoppipainotteista. Levyjä selatessani löytyi Urbaanilegenda-nimiseen "yhtyeeseen" kuuluva Ossi "Soul" Valpion Metsän Keskellä. Kuuntelin albumin varmaan kerran läpi Spotifyn kautta aikasemmin ja soundi on todellakin mun makuuni.

Näin Urbaanilegendan ilmielävänä Blockfesteillä '11 ja taisivat olla lauantain ensimmäinen performanssi. Porukkaa ei ollut ilmaantunut hirveästi vielä paikalle. No tosin oli vasta (aamu)päivä, mutta väkeä tuntuu kiinnostavan vain ne "hoteimmat" artistit. Mutta ei voe mithää.

Asiaan. Hip-hop-painotteistahan tämä on, mutta kai tämä albumi voidaan kategoroida ns. "Jazz n' Hip-hop"- genreen. Taustalla kuullaan mm. kontrabassoa ja alttosaksofoonia, joita ei yleensä hip-hop-musiikissa kuulla. Mutta toimii hyvin. Eikä tämä perinteistä hipidihoppia ole. Miljöö ei ole kaupunki ja klubit, vaan nyt mennäänkin metsän keskelle rauhottuun!



"On kiva olla, huoletonta, täällä metsän keskellä"


Tosiaankin. Joskus on hyvä vain rauhoittua ja hiljaisuus tekee välillä hyvää. Meneviäkin kappaleita toki levyllä on, kuten Mökillä '95 sekä Terveisiä Kotiin. Valpion päräyttävät riimit, joissa on kyllä luovuutta käytetty. Vanhasen Joni, eli Joniveli on ilmeisesti "kyhännyt" tähän biitit. 21 12 & Revisited -biitit ovat mahtavia. Ihan näin ohimennen tuli mieleen, että sain Rushin "2112" aivan muutama päivä levykokoelmaani. En tiedä onko tää kenties joku ns. kunnianosoitus niille, vai onko vaan 21 U-kirjaimen ja 12 L-kirjaimen takia. Empä tiiä, mut etieppäin. :D

Havaintoja on albumin intro, joka aloittaa rauhallisella tunnelmalla hienosti. Vispilät hakkaa virveliä mukavaan rytmiin, joka luo jazzahtavan fiiliksen. Pidin tästä. "Arjesta levänneenä, muistoja keränneenä". Loppu feidataan ja kauniit viulun soinnut päättää ensimmäinen kappaleen.

Eloo "on taas pieni juttu joka saa mut voimaan paremmin." Erittäin mukava kipale. Hymyilyttävää. Toisaalta joku ylöjärveläinen tai miksei kuka tahansa vois tehdä kappaleen rakkaudesta kauppakeskus Eloa kohtaan. Tätä biisiä vois tosissaan ehdottaa sinne soitettavaksi. :D

"Mikä siinä on kun ei nukuta? Äiti laulaa tuutua ja lampaat opettelee vastalukuja..."

Varmasti monelle tuttu aihe tuo unettomuus. Pää täynnä ajatuksia. On vaikka jostain asiasta niin innoissaan, ettei uni meinaa millään tulla. Ja taas toisaalta ei haluakaan mennä vielä nukkumaan.

"Sikarin savun seasta nousee pianon korkeimmat nuotit jotka saa pienenkin sielun nyt riehaantuun"

Musiikki on kyllä hyvää terapiaa. Jopa "parantavaa lääkettä". Aivan sama kuunteleeko jotain pirteää tai surullista musiikkia, se luo upeaa fiilistä. "Jazztyttö jazztyttö jazzaa sinä vaan!"


"En tiedä vielä mikä minusta tulee kun kasvan isoksi, enkä halua tietää, koska oon yksi lintuparvesta vaan"


En oo varma pääsinkö ihan jyvälle tän kappaleen pointista. Itse näen tän sillä tavalla, että vaikka asiat eivät menisikään aivan suunnitelmien mukaan, niin kaikki on ihan alright. Esim. jos koulutusasiat eivät suju, niin ei ole kiire mihinkään. Liidellään rauhassa ja ei pidetä hoppua. Kun et hosu, niin et väsy.
No Metsän keskellä on kyllä mukavaa olla. Lintujen viserrykset, hyttyset inisee, vesien loiske. Aijai. Chillailla auringon paisteessa mukavalla fiiliksellä. Rannalle ja laiturilta pommihypyllä vilvotteleen. Kylmää juotavaa hörppiä. Järvellä veneen kanssa onki mukana. Sounds good. Like this track. Olis mukava tietää mistä tuo kertosäe on sämplätty. Jostain vanhasta kipaleesta varmaankin. Rentoa meininkiä. Pidän.

Unissani, tai pikemminkin omissa maailmoissani. Mitä kaikkea voikaan tehdä omissa maailmoissa. Päräyttävä rumpukomppi. Lopussa joku äijä kertoo mitä omissa maailmoissaan tekisi. Kuulostaa Asalta. En aivan varma, mut kuulostaa ihan siltä.

Kaikki meni metsään on eeppinen päätös tälle "seikkailulle". Drums. Bass. No not drum n' bass. Kyllähän se kunnon basso kuulostaa jännältä, mutta tässä kuullaan sitä oikeaa bassoa. Makea rumpukomppi (virvelin soundista pidän erityisesti :P) ja muut instrumentit hoitavat hommansa. Samat viulun nuotit, jotka kuultiin jo introssa, soivat myös tämän outrokappaleen päätteeksi. Loistokas päätös.

Jos kaipaa kesäfiilistelyä ja piristystä, tämä on lääke siihen. Kiitokset sinne Jyväskylän pojille. Odotan innolla kaverin seuraavaa tuotantoa.






2. Mökillä '95
4. Jazztyttö
8. Ei Mennä Vielä Nukkumaan vieraana Joniveli
9. Unissani
10. Kaikki Meni Metsään

Hyvvee kessee kaikille!

2 kommenttia:

  1. Beautiful, just beautiful.

    Aheeseen ei todellakaan liittyen: http://paskatkirppisloydot.blogspot.fi/2013/07/ei-nain-ja-hyvin-tuulettuvat-kengat.html LUELUELUE ja LIITYLIITYLIITY lukijaksi ;D

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa kyllä houkuttelevalta kesälevyltä!!

    VastaaPoista